Laatste voetbalnieuws lees je op voetbalshirt.com

Eredivisie NieuwsVoetbalnieuws

Racisme bereikt dieptepunt in Sofia: 'UEFA heeft grondig onderzoek beloofd'

Racisme bereikt dieptepunt in Sofia: 'UEFA heeft grondig onderzoek beloofd'

Racisme bereikt dieptepunt in Sofia: 'UEFA heeft grondig onderzoek beloofd'

Met grote walging is gereageerd op het gedrag van de Bulgaarse voetbalsupporters, maandagavond in Sofia. Apengeluiden galmden door het stadion tijdens het EK-kwalificatieduel met Engeland. Op de tribune brachten fans gebroederlijk de nazigroet.

Respect, prijkt er op de badge die spelers van de UEFA tijdens landenwedstrijden moeten dragen. Maar gaat die Europese voetbalbond ook nog eens actie ondernemen, vraagt de Engelse federatie zich na het zoveelste racistische delict af.

“Ze hebben me een grondig onderzoek beloofd”, aldus bondsvoorzitter Greg Clarke.

Het gaat van kwaad tot erger in de stadions, reden voor aanvoerder Harry Kane om aan te kondigen desnoods voor eigen rechter te spelen en de ploeg van het veld te halen. Volgens het protocol van de UEFA was daar maandag ook genoeg aanleiding voor, maar Engeland koos ervoor zich af te reageren met sportieve wraak op de Bulgaren (0-6).

Twee keer werd het duel stilgelegd. Twee keer werd er overlegd. En twee keer werd er besloten het schandalige decor in Sofia toch te negeren. “Voor sommige mensen is het misschien niet genoeg wat we gedaan hebben”, besefte de Engelse bondscoach Gareth Southgate.

Zijn Bulgaarse collega Krasimir Balakov had intussen niks gehoord.

“Waarschijnlijk waren de fans ontevreden over ons spel. Ik ben voor strenge straffen, als de supporters zich inderdaad hebben misdragen. Het moet echter wel bewezen worden, anders zijn we aan het speculeren.”

Bewijzen zijn er inmiddels genoeg. De Bulgaarse premier Bojko Borisov eist dat voorzitter Borislav Michailov van de Bulgaarse voetbalbond vertrekt.

“De regering heeft de afgelopen vier jaar veel gedaan om het voetbal hier te ontwikkelen. Na de recente gebeurtenissen heeft de premier mij opgedragen om alle banden met de Bulgaarse bond op te schorten tot hij is opgestapt”, zei minister Krasen Kralev.

Voor de Engelsen is de kous daarmee niet af. Clarke: “Dit was een van de verschrikkelijkste avonden die ik ooit in het voetbal heb meegemaakt.”

Intussen krijgt ook Engeland de wind van voren. In de vaderlandse competities werden racistische incidenten immers met lachwekkend lage boetes afgedaan.

Southgate onderkent het probleem. “We moeten niet alleen naar anderen wijzen als we ook onze eigen zaakjes niet eens op orde hebben”, liet hij weten toen een Engels jeugdteam met veel gekleurde spelers vorig jaar een teamfoto op social media zette.

“De opmerkingen die eronder stonden waren walgelijk. Deze jongens maken gewoon deel uit van onze Engelse familie.”

Engeland werd deze kwalificatiecampagne al eerder geconfronteerd met racisme. In het uitduel met Montenegro waren Raheem Sterling en Danny Rose doelwit van supporters, waarop de UEFA de Montenegrijnen beboette en een wedstrijd in een leeg stadion liet spelen.

Een zinloze straf, vond Rose. “Ik heb geen vertrouwen in het systeem, maar ik laat me er niet meer door raken.”

En dat is iets wat Southgate misschien nog het meeste steekt, het feit dat spelers vandaag de dag met dit soort omstandigheden hebben leren leven.

Source link

Related posts
Eredivisie NieuwsVoetbalnieuws

Hoopgevende teksten van Maurits Hendriks: 'Zou 1 september naar voren zou kunnen?'

Eredivisie NieuwsVoetbalnieuws

Veel vraagtekens bij Brands en Everton vlak voor herstart: 'Nog hoop te doen'

Eredivisie NieuwsVoetbalnieuws

De Boer over 'opa Seedorf': 'Daar werden we ook weleens moe van bij Ajax'

Eredivisie NieuwsVoetbalnieuws

Van den Brom hoopt op contractverlenging bij Utrecht: 'Zo'n geweldige speler'

Laatste nieuws in jouw inbox

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *